De ce companiile recurg la insolvență

Insolvenţa este acea stare a patrimoniului unei societăţi care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor scadente. Această stare nu înseamnă că în patrimoniul societăţii nu se află active sau bunuri ce pot fi valorificate pentru stingerea datoriei.

De multe ori, starea de insolvenţă este confundată cu starea de faliment.

Un debitor ajuns în stare de insolvenţă are posibilitatea, să intre într-o fază de reorganizare a activităţii, pe baza unui plan aprobat de creditori şi confirmat de judecătorul sindic. Dacă activitatea astfel reorganizată este profitabilă şi permite plata tuturor creanţelor , conform termenelor şi condiţiilor stabilite în plan, atunci debitoarea iese din starea de insolvenţă. Totodata îşi menţine personalitatea juridică, urmand sa işi desfăşoare activitatea în continuare fără intervenţia administratorului judiciar sau a judecătorului sindic.

Dacă activitatea reorganizată nu respectă planul atunci debitoarea iese din faza de reorganizare şi intră în faliment. În acest moment activitatea debitoarei trece sub comanda lichidatorului judiciar, care va proceda la evaluarea  bunurilor şi valorificarea lor  urmând a plăti creanţele din sumele astfel încasate.

După finalizarea procedurii de valorificare a bunurilor, debitoarea va fi radiată din registrul în care este înmatriculată, deci îşi va înceta existenţa.

Dar sa vedem ce evenimente au loc atunci cand o companie solicita insolventa? In primul rand se ingheata plata oricaror dobanzi, penalitati sau daune interese pentru intarzierea in executarea obligatiilor la creantele negarantate. Inceteaza orice procedura individuala de executare silita, ceea ce inseamna ca orice demers al unui creditor in sensul executarii silite a debitorului este suspendat. Un alt avantaj il reprezinta recuperarea oricaror creante ale debitorului fata de terte persoane, care se realizeaza fara plata taxelor de timbre.

Cazul fericit al ultimelor saptamani este reprezentat de iesirea Hidroelectrica din insolventa urmare a unui plan de reorganizare eficient.