De acum, românii își pot cumpăra vechimea în muncă

Constănţenii care nu au împlinit încă vârsta legală de pensionare vor putea să-şi plătească retroactiv contribuţia la pensii pentru cinci ani, dacă au perioade lipsă în care nu au fost asiguraţi.

Persoanele care nu mai au un loc de muncă, dar au nevoie să le fie completată vechimea pentru a ieși la pensie, pot efectua plata contribuției de pensii retroactiv, pentru perioadele de timp în care nu au fost asigurate în sistemul public de pensii, dar nu mai mult de cinci ani în urmă.

În concluzie, constănţenii vor plăti sume diferite de bani, dar calculate în baza salariului minim pe economie din aceşti ani. Despre această măsură, oamenii au cuvinte de lauda.

Pe de altă parte, sunt și oameni  reticenți cu privire la această măsură.

Plata se va putea face, în numerar, prin mandat poştal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de legislaţie, la casieria Casa Județeană de Pensii. Este nevoie doar să vă prezentați la etajul 1, camera 109, doar cu cartea de identitate. Acolo, veți completa  o declarație pe proprie răspundere, iar de restul se ocupa funcționarii Casei de pensii. Conform legii, contribuabilii au șansa de a-și rezolva perioadele asigurate pentru pensie doar în următoarele șase luni, mai precis până în luna aprilie 2017.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea