Datini de Florii

În timp de catolicii sărbătoresc Paștele, ortodocșii celebrează sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. În duminica Floriilor, Biserica a rânduit să fie dezlegare la pește, astfel că pentru a respecta tradiția năvodărenii au dat fuga în piețe.

Duminica, creştinii ortodocşi sărbătoresc Floriile. În această zi, Iisus a intrat în Ierusalim şi a fost aclamat de mulţime ca un împărat.

Deși suntem în plin post al Paștelui, în duminica floriilor credincioșii pun pe masă pește, fiind dezlegare. Ca să fie siguri că au bucatele necesare năvodărenii au trecut pe la pescării încă de dimineaţă.

Conform tradiției, în Duminica Floriilor, se strâng ramuri înmugurite de salcie şi se duc la biserică, pentru a fi sfinţite de preot. Ele reprezintă renaşterea anuală a vegetaţiei, dar şi faptul că Iisus a fost întâmpinat, la intrarea în Ierusalim, cu ramuri de salcie.

Creştinii împodobesc icoanele şi ferestrele cu coroniţe de salcie sfinţită pentru a fi feriţi de boli. În seara duminicii de Florii incep deniile din săptămâna Sfintelor Patimi.

Reporter: Nicoleta Bujor ; Imagine: Matei Ghioc