Data de 21 septembrie, importantă la nivel mondial

21 septembrie este Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer dar și Ziua internațională a păcii. România va celebra această zi printr-o serie de evenimente, în București și Sibiu.

În 1981 a fost stabilit, pentru prima dată, ca o zi din an să fie dedicată păcii. Adunarea Generală a Națiunilor Unite și-a dorit ca ziua să fie aniversată de fiecare dată în deschiderea sesiunilor din luna septembrie și să fie dedicată consolidării idealurilor păcii, atât în interiorul cât și între toate națiunile și popoarele lumii. Data de 21 septembrie a fost stabilită ca Ziua internațională a păcii începând cu anul 2002. Anul acesta, tema pentru celebrarea acestei zile este ”Împreună pentru pace: respect, siguranță și demnitate pentru toți”. Se dorește implicarea și mobilizarea oamenilor din lumea întreagă în manifestarea sprijinului față de refugiați și migranți. În România, cea de-a XII-a ediție a Festivalului Egalității de Gen, care se va desfășura în perioada 21-23 septembrie, va marca Ziua internațională a păcii printr-un lanț uman sub forma semnului păcii, în centrul Sibiului.

Tot pe 21 septembrie este marcată și Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer. În 1994 Federația Internațională pentru Alzheimer cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au considerat  necesară o zi dedicată acestei boli, pentru a opri stigmatizarea persoanelor afectate de ea. Pe parcursul întregii luni septembrie se desfășoară acțiuni, la nivel mondial, pentru a evidenția importanța diagnosticării timpurii a demenței. Două din trei persoane consideră că la nivelul țării lor există o înțelegere minimă sau nu există înțelegere față de persoanele afectate de demență, în condițiile în care numărul celor bolnavi este în creștere. Societatea Română Alzheimer marchează această zi în cadrul campaniei “Remember Me!”, printr-un eveniment desfășurat în incinta Bibliotecii Academiei Române, Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu, pe 22 septembrie. Prin acest eveniment, la care este invitat să participe publicul larg, se dorește conștientizarea și abordarea lipsită de prejudecăți a problemelor generate de această boală.

Redactor: Ramona Caba