Dascălii solicită modificarea legii pensiilor

Cadrele didactice își doresc să poată ieși la pensie, cu 3 ani mai devreme decât prevede legea, fără a fi penalizate. Stresul și epuizarea fizică ar fi motivele care ar impune această modificare. Profesorii sunt nemulțumiți și de pensia mult prea mică de care beneficiază după o viață petrecută la catedră.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită Guvernului României modificarea Legii pensiilor, cu privire la situația cadrelor didactice. Dascălii vor ca în cazul lor, vârsta de pensionare să scadă cu trei ani.

Liderii de  sindicat consisderă că nivelul de suprasolicitare neuropsihică, precum şi cazurile medicale grave, care îi împiedică pe colegii lor să îşi desfăşoare activitatea la catedră, impun crearea unui cadru legal adecvat acestei profesii.

În clipa de față, un profesor lucrează la clasă și cu 38 de elevi. Efortul depus pentru pregătirea și desfășurarea orelor este extrem de mare. Atenția acordată fiecărui elev în parte, îndeosebi pentru cazurile speciale, responsabilitatea crescută în vederea pregătirii acestora pentru examenele finale, duc la epuizarea dascălilor.

Profesori diagnosticați cu diverse afecțiuni își doresc să iasă la pensie mai devreme decât vârsta standard de pensionare însă, veniturile umilitoare pe care le-ar dobândi în cazul în care s-ar pensiona pe caz de boală, îi determină să continue lucrul în detrimentul sănătății.

 „Federaţia noastră a făcut demersuri şi a solicitat premierului Mihai Tudose ca, în noua Lege a pensiilor, în sistemul de Educaţie, să fie permisă pensionarea cadrelor didactice cu trei ani mai devreme. Numărul anual al dascălilor care ar putea solicita acest lucru nu va fi atât de mare încât să pună presiune pe bugetul pensiilor şi asigurărilor sociale. Din cauza pensiilor de mizerie, marea majoritate a cadrelor didactice solicită prelungire de activitate. Acceptarea acestei solicitări ar fi un ajutor nespus de mare mai ales pentru colegii noştri, care au probleme de sănătate şi care sunt, pur şi simplu, umiliţi de un sistem care îi pune să aleagă între venituri din care nu se pot întreţine şi obligaţia de a-şi desfăşura activitatea în condiţii dificile…”, a precizat liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu.

Cadrele didactice sunt nemulțumite și de faptul că, după 43 de ani de muncă, statul român îl “recompensează” cu o pensie de 1.500 de lei, întrucât principiul de calcul diferă faţă de cel aplicat în cazul altor bugetari. Profesorii consideră că singurul principiu care ar trebui să stea la baza calculului pensiilor din România este cel al contributivității la fondul de pensii, iar dacă acest principiu nu va fi respectat, atunci vor solicita, și ei, pensii speciale.

Redactor: Ramona Caba