Dacă folosești internetul, plătești o taxă în plus

Guvernul s-a gândit cum să mai aducă un ban în plus la buget și chiar au găsit și o soluție. De la utilizatorii de internet, care trebuie să plătească de acum încolo, și o taxă prin care să contribuie la industria cinematografică.

Ca și cum românii nu au destule taxe și impozite de plătit, guvernul tehnocrat s-a gândit că nu ar strica să mai obțină niște bani în plus de la oameni. Lipsa inspirației cauzată probabil de arșița verii care tocmai s-a încheiat, ori de vacanțele petrecute în insule exotice de unde s-au întors recent, i-au determinat pe ai noștri specialiști să găsească o soluție care le-a venit mai repede la îndemână: introducerea unei noi taxe. Au găsit și utilitatea acesteia: taxă pentru Fondul Cinematografic. Ba au și arumente, acelea că filmele românești au dificultăți în a fi distribuite în sălile de tip multiplex, care solicită o taxă de difuzare de 500 euro/ecran pentru fiecare film românesc distribuit. Doar că miniștrii au ales varianta cea mai ușoară: de ce să repună în funcțiune fostele cinematografe ajunse în paragină, când pot introduce o nouă taxă?! La o adică, de ce nu, dacă tot urmărim filme online gratis?!

După cum au anunțat, noua taxă va intra în vigoare prin ordonanță de urgență și, cel mai important de știut, va fi plătită prin intermediul providerilor de cei care au abonamente la servicii de internet.  Și asta pentru că în documentul în pregătire la guvern scrie, fără detalii, că o  astfel de contribuție ”se adaugă prețului pentru serviciile oferite”.

În plus, este prevăzută și colectarea unei contribuții de 1% din prețul de vânzare și/sau închiriere a filmelor pe platforme de streaming video online, plătibilă de operatorul economic care efectuează vânzarea și/sau închirierea.

La ora actuală este vorba de colectarea lunară a unei contribuții de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost prin intermediul serviciilor de transmisie de date, inclusiv prin internet sau telefonie. Pe lângă banii care vor veni de la furnizorii de internet, fondul cinematografic va fi alimentat din nou și cu o cotă de 4% din profitul anual al organizatorilor de jocuri de noroc, contribuție care a fost anulată în 2009.

Redactor: Daniel Albu