Cutremurele ridică prețul asigurărilor

Fenomenele naturale şi piaţa mondială sunt cei doi factori care influenţează preţul asigurării pe locuinţă.

Activitatea seismică din Vrancea şi cutremurele care au băgat frica în gălăţeni își vor pune fără dar și poate amprenta asupra asigurărilor pentru imobile.

Constanţenii au la dispoziţie două tipuri de asigurări. Poliţa obligatorie de tip A include despăgubiri de pînă la 20.000 euro, în cazul locuinţelor din materiale tratate termic şi beton, iar cea de tip B, de până la 10.000 euro atunci când există imobile din materiale netratate termic, precum chirpic sau lemn. În cazul dispariției totale a casei asiguratul primește o despăgubire de cel mult 20.000 euro. La daune parțiale, firma de4 asigurări pune la dispoziţie suma de bani necesară pentru reconstrucţia locuinţei la forma inițială.

Există și situații în care asiguratul are de pierdut. I s-a intamplat unei femei din Valu lui Traian, care iarna trecută a rămas fără acoperiș la casă din cauza depunerii abundente de zăpadă, dar nu a primit bani suficienţi ca să-şi acopere daunele.

Din anul 2008 prețul unei asigurări obligatorii pentru locuinţe este de cel mult 20 de euro. Anul acesta, pe 27 iulie a apărut o modificare legislativă ce impune obligativitatea încheierii unei polițe pentru cele trei riscuri, de cutremur, alunecare de teren și inundații. În aceste condiții, specialiștii susțin că o creștere a prețului poliţelor este inevitabilă.

Reporter: Sorin Hulubei ; Imagine: Alex Brinzaru