Cutremurele, estimate cu câteva ore dinainte

Descoperire revoluționară! Cutremurele pot fi preconizate cu cel puțin patru ore înainte de producerea lor și este rezultatul unui proiect ambițios.

Parteneri ai acestui program,  Universitatea Politehnică din Bucureşti împreună cu o companie israeliană testează sistemul care poate realiza această estimare. Analiza presupune studiul ionosferei pe un algoritm de calcul.

”Deşi colegii noştri vorbesc de mai mult de patru ore – de opt ore, de 12 ore – eu spun patru ore pentru că, după calculele noastre, varianta cea mai bună sau cu predicţia cea mai mare este de patru ore în acest moment. Până în această perioadă (…), universitatea a validat datele şi continuăm să validăm datele. Suntem în perioada de validare şi de testare a sistemului. ”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice din București.

Este vorba despre informații colectate anul trecut după studierea Turciei şi a Greciei iar testările au fost realizate în cele două țări.

”Pentru anul 2020, tocmai pentru a fi credibili şi a nu veni cu date estimative, vom avea sistemul de supraveghere, de verificare-testare pentru România pentru circa 2000 de km cu zona Vrancea ca epicentru. Zona Vrancea ca zonă care va fi urmărită în mod clar. Se vor instala toate echipamentele şi după jumătatea anului 2020 vom furniza date autorităţilor române.”, a mai adăugat Mihnea Costoiu.

În opinia sa, este necesară o strategie de răspsuns în noile condiţii, în care s-ar şti că va avea loc un cutremur cu patru ore înainte să se producă.

”O strategie nouă pentru că există o nouă tehnologie. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Armata, Serviciile de Informaţii au un răspuns. (…) Ce se poate face în patru ore? (…)Putem să oprim reactorul de la Cernavodă, putem goli barajele, vorbim de spitale, de şcoli, de oameni care sunt pe masa de operaţie, vorbim de o serie întreagă de lucruri. Ce înseamnă patru ore ? Toţi oamenii pe străzi, străzile blocate, metroul blocat. Patru ore pare un timp foarte îndelungat însă nu este nici pe departe atât de îndelungat”, a mai arătat reprezentantul Universității Politehnice din București.

Informațiile oferite de sistemul de verificare-testare pentru România nu vor fi accesibile publicului larg, ci vor fi oferite autorităților române pentru a se putea dovedi eficacitatea și funcționalitatea  acestuia .

Redactor: Mihaela Țânțaru