Cutremur în Rusia

Un cutremur cu magnitudinea 7,5 s-a produs miercuri dimineaţă în largul Insulelor Kurile din Rusia.

Potrivit Institutului American de Geofizică, seismul a avut loc la o distanţă de 218  kilometri sud-est de oraşul Severo-Kurilsk şi la o adâncime de 56,7 kilometri.

Deşi serviciile de urgenţă au observat doar valuri de mici dimensiuni şi nu au constatat pagube materiale sau persoane rănite, a fost menținută pentru câteva ore alerta producerii unui tsunami pentru locuitorii din zona nordică a Arhipelagului Kurile din Rusia.

“Un val tsunami a ajuns în Severo-Kurilsk la ora locală din Sahalin 15.15. Valul avea o înălţime de circa 50 de centimetri.”, au anunţat serviciile de urgenţă din Rusia.

Autorităţile meteorologice din Japonia nu au emis însă alerte de tsunami. În schimb, peste Ocean,  autorităţile americane au anulat o avertizare care viza Hawaii după seismul produs în apropierea Insulelor Kurile, situate între Oceanul Pacific şi Marea Ohotsk.

În cele din urmă, autorităţile ruse au ridicat alerta de tsunami care viza o regiune din estul îndepărtat al Oceanului Pacific.

“Avertizarea a fost ridicată la 17.57, ora locală. Întrucât tsunamiul a fost de mici dimensiuni, dar a fost observat pe fundalul unui val şi al unei furtuni, am menţinut avertizarea timp de mai multe ore”, a afirmat un reprezentant al Centrului pentru tsunami din Sahalin.

Insulele Kurile, teritoriu cu o densitate foarte scăzută a populaţiei, se întind de la Peninsula Kamceatka, în Rusia, până la insula Hokkaido, în Japonia, şi includ patru insule disputate între cele două ţări, denumite Kurilele de Sud de Rusia şi Teritoriile de Nord de către Japonia.

Redactor: Mihaela Țânțaru