Cutremur de 5,3 grade în România

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade  s-a produs azi noapte în regiunea Vrancea. Miscarea seismică a fost resimțită pe arie largă în Muntenia, Oltenia, cea mai mare parte a Moldovei, în Sudul Transilvaniei, dar și în Dobrogea.

Un cutremur a zguduit mai multe regiuni din România, în noaptea de marți spre miercuri, în jurul orei 01:20. Seismul cu magnitudinea de 5,3 grade s-a produs în zona Vrancea, la adâncimea de 98,9 km, și s-a resimțit serios și în județul Constanța. Potrivit specialiștilor, cutremurul a fost resimțit cel mai puternic la Hârșova, județul Constanța.  Iniţial, magnitudinea fusese stabilită la 5,2, apoi la 5,4, iar ulterior a fost fixată la 5,3, în timp ce adâncimea fusese inţial la 100 de kilometri, ulterior 97 de kilometri pentru ca apoi să fie rectificată la 98,9 kilometri.

De precizat că un alt seism s-a produs în urmă cu 3 luni, mai exact pe 24 septembrie. la ora  2:11, în zona Vrancea, și a avut o magnitudine tot de 5,3 grade pe Richter.

Cele două seisme moderate produse în acest an în zona Vrancea au avut același epicentru, iar focarele lor au fost situate la adâncimi foarte apropiate, între 90-100 km.

În 2015, cel mai puternic cutremur a avut magnitudinea de 4,9 grade și s-a înregistrat în data de 29 martie, în județul Buzău. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național pentru Fizică a Pământului, cea mai intensă mișcare tectonică din România după 1990 a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter.

Redactor: Oana Jărloianu