Curtea Supremă de Justiţie a analizat cauza cunoscută sub denumirea Dosarul Portul de şase ori până acum (VIDEO)

Vineri a avut loc o nouă înfăţişare, cînd unul dintre inculpaţi a solicitat instanţei ridicarea interdicţiei de a părăsi teritoriul României. Instanţa supremă a rămas în pronunţare în cazul acestei cereri şi a decis să amâne procesul din cauza unor vicii privind apărarea inculpaţilor.

La termenul de vineri al dosarul privind importurile ilegale din Portul Constanţa, în care sunt judecaţi senatorul Mircea Banias, Eugen Bogatu, Laurenţiu Mironescu şi alte 36 de persoane, printre care inspectori vamali, intermediari şi reprezentanţi ai unor firme, judecătorii instanţei supreme au dispus înmânarea, până la termenul următor, a mai multor interceptări şi înregistrări din acest dosar, aşa cum au solicitat unii dintre inculpaţi. De asemenea, tot vineri avocatul lui Ali Amer a solicitat instanţei ridicarea interdicţiei de a părăsi teritoriul României pe motiv că acesta derulează afaceri în China. Acesta trebuie să aştepte răspunsul magistraţilor până la termenul următor.

Astfel de incercări au mai fost şi în trecut. La termenul din 10 septembrie, Înalta Curte a respins ca neîntemeiate, cererile de încuviinţare a părăsirii temporare a teritoriului ţării formulată de Dan Ioan Didilescu, inspector vamal în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, şi de revocare a măsurii obligării de a nu părăsi ţara formulată de Naser Abdel Rahman Bani Mustafa Akram, intermediar vamal. De altfel, cerere de părăsire a ţării făcuse şi Mircea Banias însă judecătorii Înaltei Curţi nu au fost de acord ca omul politic să graniţa României. Totul a început pe 2 aprilie când senatorul Mircea Banias, Eugen Bogatu, Laurenţiu Mironescu şi alte 36 de persoane, inspectori vamali, intermediari şi reprezentanţi ai unor firme, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul privind importurile ilegale din Portul Constanţa. Potrivit procurorilor, aceştia făceau parte dintr-un grup infracţional care controla activităţile de import-export din cadrul Direcţiei regionale vamale Constanţa, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit. Printre cei acuzaţi se mai numără şi  Sunai Cadîr, fost director al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, Emilia Andreea Barbu şi Costel Liviu Bratu adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud – Agigea.  Potrivit rechizitoriului, în perioada mai 2010 – martie 2011, cei acuzaţi au obţinut ilicit între 250 şi 13 mii de dolari pentru fiecare transport ce trecea prin vama port.

Reporter: Raluca Damian / Camer Negip ; Imagine: Alex Ionescu