Cursurile, amânate în unele unități de învățământ

Cu toate că sunetul clopoțelului a anunțat debutul noului an școlar preuniversitar pentru majoritatea elevilor, există însă și unități de învățământ care nu și-au deschis porțile la data de 9 septembrie.

“Este regretabil. Nu este din cauza Ministerului acest aspect. Este din cauza celor care gestionează şi administrează şcolile. Sunt două grădiniţe care vor începe şcoala pe 23 septembrie şi o şcoală care începe cursurile în data de 16 septembrie. Este regretabil. Trebuiau să se mişte mai repede. Am spus că atunci când trebuie să faci nişte lucrări de renovare într-o şcoală nu trebuie să te duci şi să vezi ce lucrări vrei să faci în şcoala respectivă în 15 iunie. Te duci în 15 ianuarie, în 15 februarie şi vei avea terminate licitaţiile până atunci.”, a afirmat ministrul interimar al Educaţiei, Valer-Daniel Breaz.

Declarația acestuia a fost făcută cu prilejul participării la ceremonia de deschidere a noului an preuniversitar 2019 – 2020, organizată de Şcoala gimnazială nr. 79 din Bucureşti. Tot cu această ocazie, ministrul Educației a mai afirmat că în sistemul de învățământ românesc există mai puţin de 4.000 de clădiri care nu au autorizaţie eliberată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

“În momentul de faţă, nu discutăm de 4.000 de şcoli fără autorizaţie ISU. Autorizaţia ISU se dă pe fiecare clădire în parte. Sunt circa 29.000 de clădiri. În momentul de faţă, avem mai puţin de 4.000 de clădiri care nu au autorizaţie ISU. Am precizat de foarte multe ori care sunt condiţiile de obţinere a unei autorizaţii ISU şi încă o dată revin şi spun: Colegiul Lazăr din Bucureşti desfăşoară activităţi de 160 de ani. Clădirea se află pe trotuar. Una din condiţiile obţinerii autorizaţiei este ca distanţa de la trotuar până la clădirea şcolii să fie de minim patru metri. Spuneţi-mi ce-am putea face ca să se obţină autorizaţia ISU?”, a explicat Breaz.

Ministrul interimar al Educaţiei a mai spus că paza în şcoli depinde de “tipicul” fiecărei instituţii de învăţământ.

“Sunt şcoli care îşi asigură paza pentru că directorii sau primarii din UAT-urile respective consideră necesar acest lucru. Sunt şcoli în mediul rural unde se consideră că nu este necesară neapărat paza făcută de o firmă specializată. Dar în fiecare şcoală există un portar, există cel puţin o persoană care se ocupă de acest lucru.”, a mai adăugat Valer-Daniel Breaz.

La latitudinea unităților de învățământ râmân și slujbele religioase oficiate cu ocazia ceremoniilor de începere a noului an școlar, Ministrul interimar al Educaţiei afirmând că acestea nu sunt obligatorii.

„Nu putem să spunem că această slujbă este ilegală. Nu este obligatorie. Dacă cei din unitatea respectivă de învăţământ consideră, doresc să cheme un preot pentru a ţine o slujbă, nu este absolut nimic ilegal. Nu este obligatoriu. Dacă era ceva obligatoriu se impunea şi aveam alte discuţii, era discutabil. Dar, aici, fiecare şcoală, fiecare director, fiecare consiliu de administraţie al şcolii poate să invite, dacă doreşte, un preot pentru o slujbă. Aţi văzut vreo reacţie negativă din partea părinţilor, astăzi? Nu am văzut nicio reacţie negativă.”, a precizat Valer-Daniel Breaz.

Ministrul interimar al Educaţiei a dat asigurări că elevii din clasele terminale, a VIII-a sau a XII-a, nu vor mai avea surpriza unor modificări legislative pe parcursul acestui an şcolar.

Cu câteva zile înainte de începerea școlii, ministrul interimar al Educației a anunțat adoptarea unei noi măsuri pentru sistemul de învățământ din România, aplicabilă însă din anul preuniversitar viitor. Noutatea constă în faptul că la procesul de admitere în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020 – 2021 vor participa numai elevii care au susţinut Evaluarea Naţională şi a căror medie de admitere este minimum 5.00.

Redactor: Mihaela Țânțaru