Cum vor fi utilizate fondurile UE în România

Potrivit informaţiilor publicate de Ministerul Fondurilor Europene, de la 30 iunie până la 26 iulie României i-au fost rambursate de la UE 723 mil. euro, în vreme ce sumele totale rambursate în primele şase luni ale anului au fost de 735 mil. euro. Astfel, până la 26 iulie, rata de rambursare a ajuns la 19,1%.

De la începutul anului în România a primit ca rambursări de la UE 1,46 mld. euro, cu 329 mil. euro mai mult decât în întreaga perioadă a anului trecut când României i-au fost rambursate fonduri de 1,13 mld. euro.

Absorbţia înregistrată în iulie este cea mai mare înregistrată într-o singură lună, de când România primeşte fonduri structurale nerambursabile de la UE.

Dacă trendul se menţine în lunile ce vin, atunci şi bugetul consolidat va avea de câştigat pentru că, pe fondul ratei de absorbţie scăzute, cheltuielile statului cu proiectele cu finanţare nerambursabile au fost reduse. Sumele cheltuite din bugetul consolidat cu proiectele UE trebuie recuperate de la Bruxelles pentru că, dacă nu sunt, ele intră în calcului deficitului bugetar. Pe fondul absorbţiei modeste din prima parte a anului, astfel de cheltuieli au fost reduse tocmai pentru a nu pune în pericol deficitul.

Guvernul a decis la rectificarea bugetară de saptamana trecuta să mute aproape 1 mld. de lei din banii destinaţi proiectelor dezvoltate cu banii UE de la Ministerul Transporturilor spre Ministerul Dezvoltării. Practic, Guvernul a mutat sume destinate unor proiecte derulate prin Ministerul Transporturilor, dar care aveau puţine şanse să avansez spre proiecte derulate de Ministerul Dezvoltării care se mişcă mult mai repede, putând, aşadar, să fie recuperate de la Comisia Europeană.