Cum va evolua piața bancară din România

Sistemul bancar romanesc va trece printr-o perioada de repozitionare, avand in vedere ca bancile straine vor fi nevoite sa-si restructureze activitatile pe pietele din Europa de sud-est. Bancile grecesti, multe dintre ele vor fi obligate, probabil, sa-si vanda active, inclusiv sucursale din Romania acolo unde au o pondere foarte mare. Bancile austrice la randul lor emit semnale prin care atentioneaza investitorii sa-si reduca expunerea pe Romania. Insa, o banca nu poate sa se retraga peste noapte si sa-si inchida filialele, pentru ca este angajata in tot felul de operatiuni, cea mai mare parte din activele ei sunt in credite, iar creditele sunt angajate pe zeci de ani de zile.

Presedintele Traian Basescu a avertizat bancile sa nu se retraga de pe piata locala, dupa ce au facut profituri de miliarde, insa, in afara de aceste comentarii, nu par sa fie luate si masuri concrete pentru pastrarea bancilor straine in Romania.

In acest context, se pune tot mai des intrebarea daca rusii si arabii, pot fi posibili investitori in sistemul bancar din Romania? Bancile din aceste tari au iesit deja la vanatoare pe pietele internationale, nu numai in Romania. Este un moment bun pentru cei care doresc sa cumpere active bancare, pentru ca se pot obtine preturi foarte bune. Pentru economia romaneasca aceste miscari in sistemul bancar, ar putea reprezenta un reviriment. O noua politica de creditare si finantare a proiectelor, ar putea debloca fluxul economic.

O alta varianta luata in calcul de catre economisti o reprezinta China. Insa, posibilitatea unei investitii in sistemul bancar este destul de redusa mai ales ca domnul Isarescu nu pare sa mai fie atat de incantat de aceasta varianta asa cum era in 2011.

Cu toate acestea, este impetuos necesar ca sistemul bancar romanesc sa fie restructurat pana la sfarsitul acestui an, iar bancherii impreuna cu reprezentantii statului, trebuie sa regandeasca un nou plan de creditare a economiei.