Cum se va aplica noul articol din Codul de procedura civila

Intrarea în vigoare de la 1 octombrie a unui articol amânat la nesfarsit din Codul de procedură civilă va permite Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să denunţe în instanţă clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele de credit bancare.

Până acum fiecare client defavorizat de clauzele abuzive era nevoit să suporte costurile unui proces ca să-şi recupereze banii reţinuţi în mod abuziv de bănci, însă de acum recuperarea se poate rezolva la nivel colectiv. BNR se aşteaptă ca băncile să piardă circa 1 miliard de euro, per total, iar bancherii vorbesc de o sumă mult mai mare.

Românii care au plătit comisioane de risc, de administrare sau de alt tip, considerate abuzive de organismele europene de reglementare, se pot adresa Protecţiei Consumatorilor şi constitui ca parte civilă în procesele colective împotriva băncilor, spun specialiştii în drept. Din momentul în care instanţele de judecată vor da câştig de cauză pe o anumită soluţie referitoare la clauzele abuzive, această decizie îşi va face efectul în toate procesele similare, deci timpul de rezolvare a unui litigiu şi de recuperare a banilor va fi mult mai rapid. Procesele se vor judeca doar la instanţele superioare sau specializate. Potrivit unei proceduri care se regăseşte în scrisoarea de intenţie transmisă de Guvern la FMI, procesele referitoare la denunţarea clauzelor abuzive vor fi judecate doar la nivelul instanţelor superioare sau de o instanta specializata unică, iar judecătorii vor fi “instruiţi” pentru aplicarea “armonizată” a legii.

Guvernul a aprobat recent înființarea unui tribunal comercial în București, care se va ocupă de litigiile din mediul de afaceri, cum ar fi cele privind insolvență și concurență neloială, urmărindu-se judecarea cu celeritate a cauzelor în domenii sensibile.  Clauzele abuzive din contractele de credit vizează în cele mai multe dintre cazuri comisioanele percepute de bancă. Fie că este vorba de comisionul de risc, sau cel de administrare, ele sunt percepute în mod abuziv.