Cum se pot feri viitoarele mămici de pericolele sezonului alb

Iarna aduce cu sine o serie de proble­me pentru cele care se pregătesc să devină mame, mai ales dacă sunt in luna avansată de sarcină.

În primul rând nu aveți voie să răciți, trebuie să vă imbrăcați adecvat.

In timpul sarcinii, temperatura corpului crește mult, iar  gravidele nu simt nevoia de haine prea groase. Tocmai din aceasta cauză, se expun răcelilor. Viitoarele mamici trebuie să se im­bra­ce in același mod in care iși vor imbraca bebelușii pe timp de iarnă: in haine de bumbac si in straturi.

Tocurile nu sunt recomandate gravidelor incepând cu trimestrul doi de sarcină deoarece schimbă centrul de greutate al corpului făcând mersul instabil. In perioadele reci de iarna cand trotuarele sunt inghetate, tocurile sunt un NU absolut, cele mai potrivite sunt cizmele cu talpa joasă, abrazivă.

Din cauza modificarilor hormonale, corpul poate secreta mai putin sebum, facand ca pielea sa se usuce in exces. De aceea este necesară o hidratare mai intensă decat in mod normal.

Deshidratarea poate cauza in timpul sarcinii dureri de cap, constipatie, oboseală, uscarea pielii si infectii urinare. Cea mai indicată băutură in această perioadă este apa, insă necesarul de lichide se obtine din majoritatea alimentelor consumate: ceaiuri, supe si fructe.

Gripa este un inamic redutabil al gravidelor. In cele mai nefericite cazuri, se ajunge la complicatii ce provoacă intreruperea sarcinii ori, dacă viitoarea mamă se imbolnăvește in primele luni de sarcină, copilul se poate naște cu malformații. De aceea este foarte important ca femeia sa evite contactarea virusului gripal. Vaccinul se face incepand cu al doilea trimestru al sarcinii.

Sarcina este resimțită diferit de fiecare femeie in parte, o experiență unică. S-o facem și ușoară.