Cum se aprovizionează gospodinele și ce se caută prin piețe?

Toamna si-a intrat deja in drepturi si fiecare gospodina se gandeste la ce va avea in camara la iarna. Nici n-au inceput sa cada bine primele frunze, ca deja au fost initiate pregatirile pentru iarna. Pietele sunt pline ochi de comercianti, ce isi imbie clientii cum pot mai bine.

Murăturile sunt alimente care prin procesul de fermentație, își scad pH-ul, își măresc aciditatea astfel putând fi conservate mai multe luni sau peste un an. În procesul de murare alimentele sunt scufundate în saramură sau într-o soluție de oțet. În întreaga lume există o gamă largă de alimente care se murează de la legume, la pește și până la carne și ciuperci, dar în România în mod tradițional se păstrează la murat mai ales  gogonele, castraveți, varză, conopidă, pepeni, sfeclă roșie și ciuperci, iar în oțet îndeosebi ardeii și gogoșarii. Pentru aromatizarea murăturilor se folosesc: mărar, crenguțe de vișin, usturoi, boabe de muștar, cuișoare, țelină, hrean, piper. Saramura după procesul de fermentare devine puternic aromată și acrișoară, în unele gospodării se consumă ca atare sau se folosește la înăcritul ciorbelor.

Muraturile contin vitamine, fibre, minerale, dar si alte substante ce sunt benefice pentru sanatate. Prin fermentare, ele se imbogatesc cu probiotice, care ajuta digestia. Insa ele trebuie consumate cu moderatie de catre cei care stiu ca sufera de hipertensiune sau boli renale. Fiecare tip de muraturi este indicat unei afectiuni. De exemplu, conopida are rolul de a incetini procesul de imbatranire, castravetii au proprietatea de a scadea colesterolul, iar rosiile verzi combat virusurile.

Redactor: Daniel Albu