Cum se ajunge la stabilirea cursului valutar

Valoarea cursului nu este stabilita de Banca Naţională a României, ci se formeaza prin flotare libera pe o piata de tranzactionare a monedelor si este rezultatul punctului de intalnire al cererii cu oferta de monedă. Cu cat cererea pentru o moneda este mai mare, cu atat aceasta se apreciaza mai mult, una din cele mai mari piete de tranzactionare a monedelor fiind FOREX.

Am spus ca BNR-ul nu stabileste cursul, insa poate influenta evolutia dintr-o zi a cursului prin interventiile pe care le face pe piata. De exemplu, daca instituţia cumpara lei in cantitati mari, valoarea acestei monede va creste, deoarece cantitatea disponibila pe piata se reduce.

O interventie de notorietate pentru BNR a reprezentat toamna anului 2008 atunci cand mai multe societati bancare au incercat un atac speculativ aupra leului incercand destabilizarea acestuia. In acel moment, daca BNR-ul nu intervenea in piata, Leul risca sa ajunga la 5 lei in fata euro destabilizand grav economia. Singurii multumiti de acest curs ar fi fost exportatorii, insa cum exportul din ultimii ani a reprezentat un element prea puţin important in economie, numarul celor fericiti era mult mai mic decat numarul celor care ar fi putut sa sufere din cauza acestui curs ridicat. ****

Cum s-a comportat leul in comparatie cu euro in 2013?… observam in graficul alaturat. A existat un moment de tensiune pe piata bancara in luna iunie cand se ajunsese la un curs de 4,5535 lei pentru un euro. Analistii sustin ca in a doua jumatate a anului cursul ron/euro se va stabiliza in marja de 4,40 – 4,45 ron pentru un euro pe un trend de crestere economica. Unii dintre analisti sunt chiar mai optimisti, anticipand un curs care va scadea sub 4,4 ron/eur.

Cert este ca BNR-ul dispune de rezervele necesare contracararii unei noi incercari de subminare a cursului, dovedind inca o data o politica monetara sanatoasa.