Cum să ne tratăm mușcăturile sau înțepăturile de insecte

Mușcăturile de insecte sunt de obicei inofensive, dar sunt foarte neplăcute în cazul unor alergii grave, pentru că pot duce la șocuri anafilactice.

În cazul înțepăturilor de viespi și albine, trebuie să scoateți cât mai repede acul deoarece va curge și mai mult venin din săculețul atașat de ac. Apoi tamponați zona înțepată cu oțet sau o soluție de bicarbonat de sodiu sau amoniac diluat.

În cazul înțepăturilor de țânțari, sunt indicate pentru oprirea imflamației și  mâncărimilor, aplicarea unui cub de gheață, tamponarea cu oțet sau cu o felie de lamâie. In acest scop sunt bune și deodorantele sau pasta de dinți, mai ales daca este mentolată.

În cazul înțepăturilor de căpușe, în primul rând scoateți capul căpușei cu o pensetă. Atenție căci el se poate rupe, caz in care este nevoie să mergeți la medic. Curățați zona respectivă cu un antiseptic și mergeți la medicul de familie. Căpușa transmite boala Lyme, care in stadii avansate este greu de tratat.

În cazul mușcăturilor de păianjen, curătați locul și prezentați-vă de urgență la medic! O astfel de mușcătură poate provoca mari neplăceri, de la amețeli și imflamații la paralizii.

Puteți trata aceste mușcături sau înțepături de insecte și cu plante.  Flori de lavandă macerate sau infuzia de gălbenele, sunt cele mai recomandate leacuri.

Și nu uitați! Ca să nu atrageți insectele, nu vă parfumați excesiv și nu folosiți produse cosmetice parfumate.