Cum să devii salvamar

Nevoia de salvamari calificați, pe litoral, este acută. De aceea studenții și șomerii care știu să înoate sunt ajutați să devină salvatori cu diplomă. Cum orice locație care deține o piscină este obligată să angajeze unul, în sezonul estival cererile vor fi tot mai mari. În materialul următor, vă arătăm câteva dintre secretele meseriei de salvator pe mare.

În toată țara ar fi nevoie de mii de salvamari, însă puțini români sunt calificați în această meserie. Pentru sezonul următor, pe litoral, este nevoie de câteva sute de salvamari profesionişti. Cum în ţară prea puţini au o astfel de calificare, la Constanța sunt organizate cursuri gratuite. Doritorii iau atât lecții teoretice, cât mai ales practice în bazinul de înot.

După câteva zile de cursuri, viitori salvamari intră cu adevărat “in pâine”. Scoaterea unui turist inconștient din piscina este cea mai ușoară dintre sarcinile pe care le vor avea de înfruntat.

Cu toate că la cursuri pot participa și incepatori, cel mai adesea se înscriu tineri care au mai practicat înotul.

Potrivit unei hotărâri de Guvern din 2007, hotelurile, SPA-urile şi centrele de relaxare care au piscine sunt obligate să angajeze salvamari. Aceştia trebuie să ştie să acorde primul ajutor şi să facă resuscitare cardio-respiratorie.

Salvamarii sunt plătiţi în funcţie de vechime şi orele de muncă, iar salariul poate ajunge şi la 4.000 de lei.

Redactor: Oana Jărloianu