Cum s-au construit hoteluri pe plajă?

Numărul mare de turiști din Stațiunea Mamaia ridică și o serie de probleme atunci când vine vorba despre cazarea lor. Spațiile sunt limitate în vârful sezonului estival și evident operatorii din turism caută noi soluții. De obicei este aleasă rezolvarea cea mai la îndemână: construirea unor noi hoteluri. Zis și făcut, numai că atunci când hotelurile sunt ridicate pe nisipul plajei se întrece orice limită.

Operatorul economic nu s-a zgârcit chiar deloc cu spațiul. Spre deosebire de alții, care încep construcția chiar din buza promenadei, de această dată există un spațiu foarte generos între aleea destinată turiștilor și hotel. Legea interzice clar orice construcțiile definitive pe plajă.

Art. 16. – (1) În scopul conservării condiţiilor ambientale şi valorii patrimoniale şi peisagistice din zonele situate în aproprierea ţărmului, se delimitează pe toată lungimea litoralului o fâşie de teren lată de 50-150 m măsuraţi de la linia cea mai înaintată a mării, în funcţie de lăţimea zonei costiere, în care sunt interzise orice fel de construcţii definitive. Se arată în Legea nr 280 din 24 iunie 2003.

Turiștii se arată deranjați de aceste clădiri, care ocupă spațiul destinat oamenilor care vin la plajă.

Teoretic aceste constructii sunt interzise prin lege, însă în aceiaşi lege sunt trecute şi excepţiile care fac posibilă ridicarea clădirilor pe plajă.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Bogdan Grigorescu