Cum puteți schimba furnizorul de energie electrică

Vești bune pentru români! Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a anunțat că tarifele la energia electrică pentru consumatorii casnici vor scădea cu 0,34% la nivel național, în primul semestru al anului 2018, față de trimestrul IV din 2017.

Începând cu 1 ianuarie 2018, piața energiei electrice este complet liberalizată.  În consecință, toți consumatorii de energie electrică pot încheia contracte pentru furnizarea energiei electrice în condiții de concurență cu orice furnizor deținător de licență de furnizare a energiei electrice care activează pe piața cu amănuntul. Astfel, pentru a alege furnizorul de energie, puteți accesa pagina de internet a Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, domeniul energie electrică, secțiunea informații de interes public. La rubrica „furnizare către consumatori”, puteți găsi o serie de materiale informative privind schimbarea furnizorului.

La alegerea ofertelor,  este recomandat să se facă o analiză comparativă a informaţiilor în ceea ce privește preţul, durata, modalitățile de plată, condițiile de încetare a contractului sau clauzele penalizatoare. Pentru a alege în cunoștință de cauză, este de preferat să faceți o comparație și  cu condițiile de furnizare existente.

De asemenea, trebuie să vă asigurați că ofertele au condiții avantajoase pe întreaga perioadă a contractului și că respectă prevederile legale privind componentele care vor fi incluse în factura finală.

Piața concurențială poate avea un efect notabil în ceea ce privește economiile la factura de energie electrică. Consumatorii trebuie să ştie că au oricând opţiunea să schimbe furnizorul de energie electrică. De asemenea, pot alege să  rămână la acelaşi furnizor, dar să schimbe contractul.

Redactor: Isabela Boantă