Cum putem preveni cancerul

Deși 50% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite, numărul persoanelor diagnosticate cu această boală este într-o continuă creștere. Ce putem face pentru a evita apariția cancerului, aflați în continuare.

Fumatul, infecțiile și obezitatea sunt în topul factorilor de risc pentru apariția cancerului. Contează însă foarte mult și expunerea excesivă la soare, sedentarismul, dieta, consumul de alcool sau poluanții atmosferici.

Fumatul este asociat cu dezvoltarea a 17 tipuri de cancer. Cancerul de vezică urinară, cancerul uterin, cancerul de cap și gât sau cancerele sistemului digestiv, toate  sunt corelate cu fumatul, explică medicul Marius Geantă.

Alimentația nesănătoasă și un stil de viață sedentar cresc considerabil riscul de îmbolnăvire. Paisprezece tipuri de cancer, printre care  cancerul tiroidian sau  cancerul ovarian, se asociază cu o greutate corporală mai mare decât cea recomandată.

”Dacă discutăm despre obezitate și despre sedentarism, 20% dintre cazurile de cancer sunt diagnosticate la persoane care au kilograme în plus”, spune medicul Marius Geantă.

Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină informează că putem contribui substanțial la prevenirea  apariției cancerelor dacă reducem consumul de alcool și de alimente cu multe calorii, ne îmbunătățim activitatea fizică și ne protejăm prin haine și creme cu factor de protecție atunci când ne expunem la soare.

Redactor: Isabela Boantă