Cum platim cand suntem in strainatate?

Una dintre grijile pe care le avem atunci cand plecam in strainatate este cea legata de bani, mai exact de a ne procura valuta necesara diverselor plati pe care le avem de facut in alte tari, in euro sau in alte monede precum dolar, lira sterlina, forint sau leva. Cum scapam insa de problemele in utilizarea unor bancnote pe care nu le cunoastem, mai ales daca nu sunt euro, precum si de spaima de a nu fi inselati la schimbul valutar? Simplu: utilizand un card de debit sau credit. La fel ca in Romania, platile cu cardul la orice comercianti din strainatate au comision 0 si schimbul valutar se realizeaza automat in valuta in care platim, la un curs apropiat de cel practicat in tara de bancile romanesti.

Atunci cand ne aflam in strainatate, cea mai convenabila modalitate de a efectua diverse plati este cea cu cardul, intrucat reteaua de POS-uri este mult mai dezvoltata decat la noi, existand posibilitatea de a utiliza un card aproape in orice loc: de la taxiuri si metrou, pana la restaurante, hoteluri sau magazine. Ca si in tara, toate platile cu cardul sunt scutite de comision, insa cel mai important avantaj este acela ca scapi de grija schimbului valutar si implicit de riscul de a cumpara valuta la un curs dezavantajos. Evitam, de asemenea, greselile in utilizarea unor bani pe care nu-i cunoastem si pe care ne e dificil sa-i numaram si sa le tinem socoteala tot timpul.

Atunci cand platim cu cardul in strainatate cu un card in lei, schimbul valutar se face automat, in modalitati diferite, de la o banca la alta si de la un tip de card la altul: Visa sau MasterCard. Mai exact, unele banci folosesc cursul celor doua organizatii de carduri, altele cursul BNR, la care adauga un comision. Cursul de schimb Visa si MasterCard se poate consulta pe site-urile celor doua companii, fiind orientativ, apropiat de cel afisat de BNR, la care bancile adauga un comision, astfel ca in final cursul este apropiat de cel de la casele de schimb ale bancilor.

Chiar daca uitam sa ne luam la noi valuta sau daca ramanem fara bani in alta tara, tot cardul ne poate salva: putem retrage numerar de la orice bancomat din strainatate, direct in valuta tarii respective, dar fireste cu aplicarea unui comision, care de obicei este mai piperat decat cel practicat de casele de schimb.