Cum este vazuta Romania din punct de vedere al datoriilor si al investitiilor?

https://www.youtube.com/watch?v=www.youtube.com/watch?v=xJLOyWPmUBEAgentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat saptamana trecuta ratingurile Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala la “BBB minus”, respectiv “BBB”, perspectiva asociata pentru ambele ratinguri fiind una stabila. BBB minus’ este primul rating din categoria calificativelor care plaseaza un stat in randul tarilor cu risc scazut pentru investitii.

De asemenea, agentia a confirmat ratingul pentru pragul de tara la “BBB plus”. Fitch subliniaza ca decizia sa se datoreaza consolidarii finantelor publice, reducerii dezechilibrelor externe, rezervelor valutare precum si tendintei de imbunatatire a cresterii economice.

Agentia de evaluare considera ca Romania a reusit sa-si consolideze finantele publice, dupa doua programe consecutive de asistenta financiara internationala, si in consecinta estimeaza ca Guvernul de la Bucuresti isi va indeplini obiectivul pe termen mediu al unui deficit structural de 1% din PIB in 2014. De asemenea, datoria guvernamentala ar urma sa se stabilizeze la sub 40% din PIB in 2013-2015, in linie cu media tarilor din aceeasi categorie de rating.

Referitor la cresterea economica, Fitch si-a imbunatatit estimarile privind cresterea PIB in 2013 pana la 2% si se asteapta ca ritmul de crestere sa accelereze in 2014-2015. Cu toate acestea, ritmul mediu de crestere a PIB pare insuficient pentru a reduce decalajul care separa Romania de UE. Printre motive se numara companiile de stat ineficiente din sectoare precum transporturile si energia, precum si performantele slabe inregistrate de sistemul de sanatate si administratia publica.

Moody’ si Fitch sunt cele doua mari agentii de evaluare financiara care plaseaza Romania in randul statelor cu risc scazut pentru investitii.