Cum au evoluat solicitarile romanilor in materie de locuri de munca in afara granitelor Romaniei

In conditiile in care salariul mediu net al unui angajat in agricultura nu depaseste in Romania 250 de euro, tot mai multi romani se orienteaza spre tari care ofera chiar si 1.800 de euro pe luna. Competitia este stransa – doar in 2012 s-au inscris 52.000 de romani pentru cele 8.000 de oferte de munca in agricultura in strainatate.

Cel mai mare salariu in agricultura romaneasca este de maxim 4.000 lei, pentru o pozitie de director, judetele in care remuneratiile au cele mai ridicate valori fiind Timis, Alba, Sibiu, Valcea si Galati. La polul opus cele mai mici salarii se regasesc in judete precum Harghita si Covasna, unde angajatorii ofera aproximativ 900 de lei net.

In aceste conditii multi romani se reorienteaza spre tari din Europa in care salariile pot ajunge si la 1.800 de euro. Printre statele care ofera cele mai bune salarii in agricultura se numara Franta si Germania.

Spre exemplu, pentru un post de culegator de fructe, in Cehia, salariul oferit este cuprins intre 500 si 800 de euro lunar, cazarea fiind asigurata de angajator.

De asemenea, pentru un post de tractorist in Germania un roman poate castiga intre 1.000 si 1.300 de euro pe luna, cazarea, masa si transportul fiind asigurate de catre angajator.

Pe de alta parte, pentru un post de internship in Statele Unite, in domeniile agricultura, horticultura, zootehnie, piscicultura sau agro-turism, salariul oferit este cuprins intre 7 si 13 dolari pe ora.

Potrivit informatiilor furnizate de ANOFM, agricultura este al treilea cel mai popular domeniu de activitate pentru romanii care isi cauta un loc de munca in strainatate, dupa constructii si turism.
In conditiile liberei circulatii a lucratorilor in spatiul european, care inseamna si aplicarea individuala la un loc de munca utilizand portalul european al locurilor de munca vacante EURES , unde sunt afisate ofertele de munca vacante existente la nivel european, numarul celor care aplica pentru posturi in strainatate in agricultura este mult mai mare.