Cum arată școlile la început de an

Au mai rămas mai puțin de două săptămîni pînă cînd clopoțelul va suna din nou, însă nu toate școlile din Constanța sunt pregătite pentru a întîmpina elevii în noul an. La nivelul județului, 33 de unități de învățămînt nu au obținut avizul de funcționare. Vorbim despre școli fără apă curentă sau toalete, dar și cu pereți aflați în pericol de a se prăvăli sau încăperi care nu au mai fost renovate de zeci de ani.

În localitatea Dobromir, majoritatea unităților de învățămînt nu au apă la robinet și nici la toaletă așa că nu au abținut avizul de funcționare.

Neajunsuri majore sunt și la Lipnița și Văleni, Nistorești, Luncu sau Băltăgești. În aceste condiții nu e de mirare că pînă și dascășii fug de mediul rural. La repartizarea din vară ceimai mulți au refuzat locurile de aici, iar o parte dintre candidații la titularizare au picat examenul. Așa că degeaba sunt deschise școlile, dacă pe elevi nu are cine să-I învețe.

Pînă și la unele școli din oraș, directorii se confruntă cu situații strigătoare la cer. De exemplu la Școala Nr. 10 „Mihail Koiciu”, unele din sălile de clasă nu au mai fost modernizate de zeci de ani, iar subsolul stă să se prăbușească, la fel ca și gardul de piatră al școlii.

Directorul care a preluat unitatea școlară, formată dintr-un corp nou, un corp vechi unde funcționa Școala Nr. 9, dar și o grădiniță spune că a reușit cu greu să facă față provocărilor. Toate fondurile obținute au fost investite în materialele necesare elevilor, dar și în reparațiile curente la clădire.

Potrivit statisticilor Inspectoratului Școlar Constanta, vara aceasta, 20 școli și grădinițe din județ au suportat lucrări de consolidare şi 74 de unități de învățămînt au fost reabilitate, iar față de anul trecut și numărul școlilor care nu au primit aviz sanitar de funcționare este mai scăzut.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: George Dima