Cum acordăm primul ajutor în caz de înec

Nu de puține ori, turiștii care aleg să-și petreacă vacanța pe litoral se aventurează în larg și astfel se petrec adevărate tragedii. Important de știut este și modul în care trebuie să reacționăm, ca oameni, în momentul în care vedem că o persoană se îneacă. Sfaturi de prim ajutor, în materialul ce urmează.

Bălăceala în mare este o reală plăcere pe vremea caniculară. Însă doar câțiva centimetri de apă în plus, valurile puternice sau lipsa de experiență pot transforma o experiență plăcută într-o reală tragedie. De aceea, este important de știut cum anume să reacționăm dacă se întâmplă să vedem o persoană care are nevoie de ajutor.

Specialiștii vă recomandă să aveți mare grijă dacă încercați să salvați o victimă a înecului. Asta pentru că, de obicei, aceasta sufera un atac de panica din cauza evenimentului, dar și a lipsei de oxigen, iar în acel moment se poate agita și vă poate trage la fund.

Marea nu iartă ignoranții și oricât de bun înotător ați fi, curenții vă pot face să păreți lipsiți de experiență. De aceea, încercați pe cât posibil să nu vă aventurați în largul mării.

Mulți turiști nu știu cum să reacționeze în momentul în care văd o persoană că are dificultăți in a se menține la suprafață.

Cei mai expuși la riscul de înec sunt, bineînțeles, copiii. De aceea, părinții sunt sfătuiți să fie întotdeauna suficient de aproape pentru a pune mâna pe copil și nu îl scape din ochi.

Reporter: Andreea Iliescu ; Imagine: Sorin Hulubei