Cum a trecut legea autonomiei maghiare de Camera Deputaților

Proiectul de lege privind acordarea statutului de autonomie locală Ținutului Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaților, pe data de 23 aprilie.

Mai exact, proiectul respectiv este considerat adoptat, fără vot, pentru că s-a depăşit termenul pentru dezbateri și nici nu s-a cerut prelungirea termenului. În comisia de administraţie publică din Camera Deputaţilor proiectul a primit un raport de respingere. În Senat, proiectul va fi supus votului, în camera decizională neexistând posibilitatea adoptării tacite.

Președintele Klaus Iohannis a avut o replică destul de dură și acuză PSD-ul că face jocul ungurilor.

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că ”SE MAI ÎNTÂMPLĂ”. El a anunţat deja că proiectul va fi respins în Senat.

„Nu am cunoștință despre acest proiect, nu a ajuns la mine, pe ordinea de zi. Sunt foarte puține proiecte care trec prin adoptare tacită prin Camera Deputaților, dar se mai întâmplă. Probabil că a stat prea mult timp la comisii și dacă nu s-a cerut prelungirea termenului pentru adoptarea raportului, a trecut. Acest lucru nu înseamnă că va fi adoptat. De la Camera Deputaților merge la Senat, unde vor avea loc dezbateri, iar acolo va fi respins cu siguranță”, a declarat Marcel Ciolacu.

Specialiștii în domeniu susțin că un astfel de accident nu are voie să se întâmple. De remarcat că senatorii s-au întrunit de urgență pentru a dezbate acest subiect, mai ales după ce a făcut valuri deja în spațiul public, un subiect pe care liderii politici, cu excepția celor de la UDMR, au anunțat că nu îl susțin.

De precizat că nici dacă ar fi fost votată, legea nu ar fi putut fi adoptată, dat fiind că intră, oricum, în contradicție cu Constituția României. Legea fundamentală prevede, chiar în primul articol și paragraf, faptul că ”România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, iar indivizibilitatea presupune chiar imposibilitatea de a acorda autonomie locală unor comunități etnice.

Redactor: Daniel Albu