Cultură regăsită pe bani europeni la Mangalia

Revenirea Cinematografului Pescăruş şi a Grădinii de vară Farul din centrul Mangaliei sub administrarea autorităţilor publice locale a readus în atenţia locuitorilor oraşului situaţia disperată în care se zbate cultura în municipiul de la malul mării. Actul cultural, la Mangalia, s-a diluat până aproape de dispariţie. Lipsa de interes a factorilor care pot influenţa şi ridica cultura la nivel local – începând cu agenţii economici şi terminând cu societatea civilă – crează, noi şi noi generaţii de tineri care nu pot spune că au participat, cel puţin o dată pe an, la un spectacol de teatru sau de revistă, la un concert de muzică bună sau că au vizionat o nouă lansare cinematografică.

În urmă cu circa o lună, după ani de zile în care legea a fost călcată în picioare, Primăria Mangalia a reuşit să redevină administratorul Cinematografului Pescăruş şi a Grădinii de Vară Farul.

În urmă cu mulţi ani, la Pescăruş, iarnă sau vară, filmele rulau cu sala plină, în timp ce, la Grădina de Vară, teatrul de revistă făcea furori. Pentru revenirea celor două imobile în circuitul cultural al urbei este nevoie de bani. De bani mulţi, pe care Mangalia nu îi are şi, cel mai probabil, nici nu-i va avea prea curând. Potrivit edilului oraşului, cele două imobile trebuiau să fie în administrarea primăriei încă din 2009, când a fost dată o decizie a Guvernului României în acest sens.

Primarul Mangaliei mai spune că ambele locaţii îşi vor păstra destinaţia iniţială, urmând să fie incluse în proiecte de reabilitare pe fonduri europene. În cazul Cinematografului Pescăruş, dacă experţii ajung la concluzia că imobilul nu mai este sigur, acesta va fi dărâmat şi înclocuit cu o clădire nouă.

La rândul său, directorul Complexului Cultural Callatis spune că se încearcă, e drept, cu destulă dificultate, depăşirea termenului de Cenuşăreasă în ceea ce priveşte cultura la Mangalia. Pentru fiecare dintre cele patru instituţii păstorite de Complexul Cultural există proiecte cu fonduri europene:

În ceea ce priveşte cele două noi locaţii, cinematograful şi grădina de vară, directorul Complexului Cultural Callatis spune că, deşi acestea nu au revenit, încă, la instituţia pe care o conduce, este de dorit ca acestea să redevină centre de cultură pentru orașul din sudul litoralului.

Redactor: Mihaela Dubei-Marin