Cu vaporașul pe Bega

Dacă la Constanța transportul în comun pe apă a rămas la stadiul de idee, iată că, la Timișoara a devenit realitate. De astăzi, capitala Timișului a devenit primul oraș din România care are transport public pe apă. Municipalitatea a cumpărat șapte vaporașe pentru efectuarea de curse pe Bega, iar un bilet de călătorie costă doar un leu.

După doi ani în care timișorenii s-au uitat la vaporașele care nu puteau fi folosite pentru transport public, autoritățile au reușit în sfârșit să pună la punct ultimele detalii pentru a da drumul din nou, după 51 de ani, transportului de pasageri pe Bega. Potrivit edilului, Nicolae Robu, pentru o cursă completă, de la stația Ardealul la Uzina de Apă, un vaporaș consumă patru litri de motorină, adică doar 20 de lei.

“Eu cred că este foarte rentabil. Va fi nevoie de timp până oamenii se obișnuiesc cu vaporașele. Aici nu există ambuteiaje, nu ai cu cine să intri în conflicte în intersecții, pentru că nu există așa ceva. Drept urmare, se circulă fluent, nu cu vitează foarte mare, în linie dreaptă aproape. Drept urmare, se ajunge foarte repede la destinație”.

Vasele vor circula în regim de transport în comun cinci zile pe săptămână, weekend-ul fiind destinat curselor de agrement. Prețul unui bilet va fi de un leu, iar sâmbăta și duminica transportul este gratuit. Precizăm faptul că, cele șapte vasele au fost cumpărate de Primăria Timișoara ca obligativitate în cadrul proiectului european de șase milioane de euro de reabilitare a malurilor Begăi și au costat aproximativ două milioane de euro.

Redactor: Oana Jărloianu