CT BUS, autobuzele igienei

La nivelul judeţului Constanţa se înregistrează o creştere alarmantă a cazurilor de hepatită, cunoscută şi ca boala mâinilor murdare.

Luna trecută, 110 pacienţi diagnosticaţi cu hepatita A au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din oraş, cei mai mulţi fiind copii de şcoală gimnazială din mediul rural. În acest context, municipalitatea urmărește să implementeze măsuri menite să ofere protecție cetățenilor.

Întrucât mijloacele de transport în comun se pot transforma cu ușurință în adevărate focare de infecție, Primăria Constanța intenționează să găsească baza legală pentru a-i putea da jos din autobuzele CT BUS pe cetățenii cu o igienă precară.

“Împreună cu Poliţia Locală, am avut deja o discuţie, sper să găsim formula legală prin care să putem opri autobuzul şi să putem să-i dăm jos pe cei care nu se spală, pentru că ştim foarte bine că există trasee şi anumite intervale orare în care oamenii de bună credinţă trebuie să suporte câte o persoană care este certată cu igiena.”, a afirmat primarul Constanței, Decebal Făgădău.

Declarația edilului a fost făcută la finalul şedinţei extraordinare din 18 noiembrie a Consiliului Local Constanţa. Municipalitatea caută soluţii pentru ca măsura, odată pusă în practică, să nu poată fi blocată în urma unor reclamaţii.

“Căutăm şi analizăm absolut toate implicaţiile, pentru că ea este o acţiune bună, corectă, pe care noi nu o facem din dorinţa de a insulta sau batjocori pe cineva, ci din dorinţa de a-i proteja pe ceilalţi participanţi, călători din mijloacele de transport în comun. Dar, întrucât avem o experienţă vastă în a fi reclamaţi şi blocaţi, tocmai de aceea nu facem această acţiune până nu analizăm absolut toate implicaţiile, pentru a fi convinşi că acţiunea noastră este sută la sută legală.”, a mai adăugat primarul Constanţei.

Săptămâna trecută, o școală gimnazială din Constanța a fost închisă pentru două zile după ce au fost identificați cinci elevi cu hepatita A. După dezinfectarea  efectuată de Direcția de Sănătate Publică, cursurile au fost reluate.

Reporter: Cristina Niță ; Imagine: Adrian Corchie