Criza migranților în America Latină

America Latină se confruntă cu un exod al venezuelenilor către mai multe țări din această regiune. Statele respective sunt îngrijorate de amploarea fenomenului și încearcă să găsească căile de soluționare a crizei.

Colapsul economic din Venezuela a provocat un adevărat tsunami al migrației populației acestei țări în întreaga Americă de Sud. Părăsind în număr mare teritoriul național, venezuelenii s-au refugiat în țările învecinate. Exodul acestor cetățeni tinde să devină un fenomen comparabil crizei refugiaților care încearcă să ajungă pe continentul european traversând Marea Mediterană.

„Vom căuta sprijinul comunității internaționale pentru a adopta măsuri diplomatice ferme care soluționează această problemă care nu mai ține doar de politica internă a unei țări, ci a traversat frontiera mai multor  state și amenință armonia întregului nostru continent.”, a declarat Michel Temer, președintele Braziliei

Demnitarul a semnat marți un decret pentru mobilizarea armatei la granița cu Venezeula. Efectivele militare sunt trimise în zonă pentru menținerea ordinii și siguranța imigranților venezueleni.

Tot marți, statul peruan a decretat stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile la frontiera de nord a țării, unde mii de venezueleni continuă să sosească. Autoritățile din Peru au luat această decizie de teama transmiterii unor boli de la imigranți, precum pojarul și malaria.

Pe parcursul aceleiași zile, în capitala columbiană Bogota, înalți responsabili privind migrația din Peru, Columbia și Brazilia s-au întrunit pentru a dezbate căile de gestionare a crizei.

Discuții pe aceeași temă se vor desfășura săptămâna viitoare în Ecuador între ministri de externe din mai multe state sud-americane. Șefii diplomațiilor din Columbia și Ecuador vor fi prezenți la această întrevedere, la care este posibil să participe și cei din Peru și Brazilia.

Redactor: Mihaela Țânțaru