Criză fără precedent în transportul maritim

Criză fără precedent în transportul maritim. 1500 de navigatori sunt blocați pe nave sau în porturi și așteaptă să fie schimbați.

În ciuda semnalelor trase de către sindicaliști, majoritatea țărilor refuză să creeze coridoare verzi de circulație liberă a navigatorilor.

Întreg transportul maritim reprezintă aproximativ 90% din economia mondială, iar o eventuală blocare totală a acestei activități ar putea avea repercursiuni extrem de grave.

Ultimele două luni în care lumea s-a închis a devenit coșmarul cel mai negru pentru mii de români prinși de coronavirus pe navele din lumea întreagă. Vapoarele s-au transformat în centre de carantină, iar viața marinarilor români a devenit un chin.

S-au luat măsuri ca marinarii români să fie repatriați prin curse charter, însă nu toți pot beneficia de ele. O situație mai gravă este pentru cei care navigă în apele internaționale, pentru ei lucrurile nu sunt clare.

După 15 mai, odată cu relaxarea măsurilor autoritățile speră să se organizeze mai multe curse charter pentru navigatori.

Reporter: Cristina Niță ; Imagine: Ionuț Constantin