Criză de Remdesivir în Europa

Remdesivir, singurul medicament care s-a dovedit a fi eficient în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2, este de negăsit.

Mai multe state europene reclamă o criză a acestui antiviral, stocurile lor fiind pe sfârşite, în timp ce numărul noilor cazuri de COVID-19 şi cel al infectarilor cresc.

Olanda a confirmat marţi că şi-a epuizat stocul de Remdesivir şi discută cu Comisia Europeană pentru a primi noi doze.

Ministrul polonez al sănătăţii a declarat marţi că unele spitale din ţara sa nu mai au Remdesivir, deşi ultima livrare a fost vineri.

Spania s-a confruntat şi ea în august cu indisponibilitatea acestui medicament, dar acum sustine că are doze suficiente pentru săptămânile următoare.

Marea Britanie, a optat pentru o solutie de compromis. Si-a raţionalizat stocul de Remdesivir, folosind acest medicament numai în cazul pacienţilor care au cel mai mult nevoie de el.

Deşi Comisia Europeană nu a comentat deocamdată această situaţie, potrivit Reuters mai mulţi oficiali au declarat că noi livrări de Remdesivir sunt aşteptate să sosească în curând.

Acest antiviral şi steroidul Dexametazonă sunt singurele medicamente autorizate în cadrul Uniunii Europene pentru tratarea COVID-19.

Din fericire, Romania nu se confrunta in acest moment cu o criza a medicamentelor in tratarea infectiei cu noul coronavirus.

Redactor: Mihaela Țânțaru