Criză de personal

Deficit acut de personal la centrul regional de transfuzii sanguine din Constanța. Astfel, donatorii ajung să-și petreacă pe holuri chiar și câte 3-4 ore, înainte să le vină rândul să salveze vieți. Deși vin să salveze vieți, donatorii de la centrul din Constanța trebuie să aștepte chiar și câte 3-4 ore până li se recoltează sânge. Oamenii sunt ținuți în sala de așteptare pe bănci sau în picioare, fiecare după cum prinde loc, iar unii spun că de multe ori au fost la un pas să se întoarcă din drum.

Totul din cauza lipsei de personal, spune singurul medic din centru, care îndeplinește totodată și funcția de director. Conform normativelor ministerului sănătății, întocmite pe baza activității de recoltare, în centrul de transfuzii din constanța ar trebui să lucreze între 65 și 70 de persoane, asta incluzând medici, chimisti, biologi și asistenți medicali.

Situația în teren este însă cu totul alta. În centru activează de miercuri 12 asistente și un medic, pentru că în ziua precedentă încă o asistenta s-a pensionat. Pentru ca activitatea să decurgă cât de cât normal, ar fi nevoie de 6 medici. Altfel, directorul centrului, dr. Alina Dobrotă, spune că va apela la ultimele soluții care i-au mai rămas. Mai exact, programul instituției va fi modificat, iar programul de distribuție de produse sanguine de după-amiază și din week-end va fi redus.

Reporter:  Alexandra Uvegheș ; Imagine: Cristi Caciauna