Criză de personal

Firmele din România se plâng că au probleme în a găsi lucrători, în condițiile în care 34% dintre românii apți de muncă nu lucrează oficial. Creșterea economică a țării poate fi afectată de lipsa forței de muncă, ce riscă să se adâncească și mai mult în lipsa unor măsuri.

Conform „Barometrului forței de muncă” România este în topul țărilor europene în ceea ce privește procentul de populație aptă de muncă, aflată în afara pieței muncii. Dincolo de pensionari și persoane încadrate în diverse forme de educație, există peste 1 milion de oameni de vârstă activă care oficial nu sunt implicați în niciun fel de activitate economică. Numărul de șomeri înregistrați în țara noastră este de aproximativ 400.000 persoane.

Apare și o discrepanță între județe: unele prosperă din punct de vedere economic, dar nu mai au forța de muncă disponibilă, iar altele au un  număr mare de persoane care nu lucrează.  Printre județele fruntașe la oferta de locuri de muncă se află și Constanța. Cu toate astea , firmele duc lipsă de personal.

De asemenea, unul din trei angajați este dispus să accepte ca patronul să-l plătească în parte legal, pe contractul de muncă, și în parte „la negru”, dacă lucrătorul ar obține astfel mai mulți bani „în mână”, chiar dacă venitul întreg, cu tot cu impozit și contribuții sociale, ar scădea.

Redactor: Alexandra Panait