Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Rusaliile (VIDEO)

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică, la 50 de zile după Paşti, Rusaliile, adică Pogorârea Duhului Sfânt. Sărbătoarea cade întotdeauna la zece zile după Înălţare şi la 50 de zile după Paşte.

În mitologia şi folclorul românesc, Rusaliile sunt numite şi Dansele, Ielele, Paraidele, Sfintele, Şoimanele sau Zânele.  Spre deosebire de celelalte făpturi fermecate, Rusaliile umblă pe pământ doar în anumite răstimpuri, mai ales în Săptămină Rusaliilor. Tradiția spune că în săptămâna Rusallilor credincișii evită să călătorească departe de casă, să muncească și pun în casă frunze de tei și nuc pentru a ține departe spiritele rele. Rusaliile pedepsesc pe aceia care lucreaza in aceasta zi considerata a dansului lor, si nu o pretuiesc si sarbatoresc cum se cuvine

Pentru creştini ortodocsi Rusaliile este, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim-.

La sate, unde tradiţia se păstrează mai bine, oamenii duc la biserică crengi de tei şi nuc pentru a fi sfinţite. Acestea simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli.

Reporter: Cristina Plesca ; Imagine: George Dima