(VIDEO) Creștinii ortodocşi și catolici prăznuiesc astăzi sărbătoarea sfinților Constantin și Elena

Cu această ocazie în această dimineață, sute de enoriași din Năvodari s-au adunat la bisericile din localitate pentru a aprinde o lumânare și pentru a spune câte o rugăciune. Cu mic cu mare, năvodărenii au luat parte la slujba ținută la Biserica Buna Vestire.

Aproximativ 1,8 milioane de români, dintre care peste 600.000 de bărbaţi şi 1.200.000 de femei, îşi aniversează luni onomastica, de Sărbătoarea Sfinţilor Mari Împăraţi Constantin şi Elena.  Totodată, de această zi sunt legate o serie de obiceiuri:

Astfel, mulți agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului. În unele regiuni ale țării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece, în popor, se vorbește că tot ce se seamănă după această zi se va usca.  Podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii; ziua de Sfântul Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului. Femeile stropesc cu aghiasmă prin case și în preajma acestora pentru a alunga duhurile rele și necurate şi pentru a se apăra de forțe malefice. Ţăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin acest foc obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.

Reporter: Cristina Plesca ; Imagine: Bogdan Inel