Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Paștele Blajinilor sau Paștele Morților

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aII0tOeQdhw[/youtube]Familiile de credincioși s-au reunit în fața mormintelor celor pieriți, au întins masa, au depănat amintiri și au vărsat lacrimi.

Este modul fiecăruia de a le aduce un omagiu și a-și îndeplini cele creștinești.

Paștele Blajinilor sau Lunea Morților cum mai cunoscută în popor,este o sărbătoare populară care nu are o rânduială specifică în tipicul bisericesc. Tradiția datează din timpurile precreştine, când strămoşii noştri erau păgâni.

Credințele despre blajini sunt multe și contradictorii. În tradiția populară, blajinii ar fi reprezentări ale oamenilor primordiali și se spune că ei ar fi luat parte la facerea lumii. Creştinismul i-a adoptat, transformându-i într-o categorie aparte, cu calităţi morale deosebite, precum bunătatea, blândeţea şi simplitatea, care-i fac adevărate modele pentru oameni. Se crede că Blajinii se bucură foarte mult de această sărbătoare şi de legătura dintre ei şi oameni, care se menţine prin intermediul acestui praznic. Sărbătoarea se păstrează și în zilele noastre atît în Dobrogea, cît și în celelalte regiuni ale țării, și reprezintă un prilej deosebit de comemorare a morţilor. Este o zi în care familiile se reunesc, la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei dragi, plecaţi dintre noi. Se crede că de Paştele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei şi date de pomană.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine:Bogdan Grigorescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *