Creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Petru și Pavel (VIDEO)

Creștinii ortodocși îi prăznuiesc astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, considerați discipolii lui Iisus care au contribuit cel mai mult la răspândirea creștinismului în lume. Tot astăzi s-a terminat postul ținut în cinstea celor doi, numit în popor Postul Sanpetrului

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, fiindcă au fost “căpetenii apostolilor” şi “lumii invăţători” . Sute de credincioși au fost să se roage astăzi la biserică.

În mitologia şi folclorul românesc sărbătoarea marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului. Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă. În tradiţia populară, până în acestă zi nu se scutură merii; se crede că , dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei. Pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare; apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci.. La sfârșitul slujbei oamenii au împărțit colivă, pâine și fructe pentru sufletele morților.

În ţara noastră, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel se bucură de o mare cinstire, iar nenumărate biserici îi au ca ocrotitori. De asemenea, foarte mulţi români le poartă numele.

Reporter: Camer Negip ; Imagine: Alexandru Branzaru