Creșterea pensiilor cu 40% rămâne un vis

Creșterea pensiilor cu 40% rămâne un vis. Guvernul nu își permite acest lucru deoarece visteria statului este aproape goală.

Potrivit premierului Ludovic Orban, pensiile vor fi majorate astfel încât să poată fi plătite.

“Procentul cu care vor creşte pensiile nu poate fi deocamdată anunţat public. Ministrul Finanţelor a avansat un procent de 10%. El deţine cele mai bune date în momentul de faţă. E ca într-o companie, dar dacă scad veniturile nu poţi să măreşti salariile. În acest moment, încasările la bugetul de stat, la bugetul de pensii au scăzut semnificativ, în ciuda eforturilor şi a strădaniei pe care le-am făcut. (…)Este posibil ca anul acesta să nu avem creştere economică, dimpotrivă să avem o scădere economică. (…) În condiţiile astea, nu poţi să îţi baţi joc de oameni şi să le promiţi lucruri pe care nu le poţi realiza. Noi vom creşte pensiile. Le vom creşte pe baza unei analize foarte serioase. (…) Le vom creşte astfel încât să putem să le plătim, fără să tipărim bani”, a precizat Orban.

De asemenea, nici despre dublarea alocațiilor nu poate fi vorba. Cu toate acestea, Premierul spune că se vor căuta soluții.

“Vom căuta o soluţie. Nu ne putem permite dublarea alocaţiilor. Este a doua dublare care este făcută după dublarea care a existat în martie, în dezbaterea bugetului, în 2019. Vom da o garanţie privind dublarea alocaţiilor, dar va trebui să gândim un calendar de creştere a alocaţiilor”, a adăugat Ludovic Orban

Orban a precizat că această majorare ar genera cheltuieli de 7 miliarde de lei la nivelul bugetului, cheltuieli care nu pot fi suportate în condițiile actuale. Guvernul a prorogat dublarea alocaţiilor până la 1 august, Parlamentul, însă, a respins această variantă. Legea a ajuns la preşedintele Klaus Iohannis care a precizat că o va analiza şi va decide dacă o va ataca sau nu la Curtea Constituţională.

Redactor Oana Jărloianu