A crescut numărul de locuri la școlile de poliție

Prin încadrarea mai multor polițiști. Așa s-ar putea rezolva problema deficitului de personal din cadrul structurilor de ordine și siguranță publică. Printr-o hotărâre de guvern, Ministerul Afacerilor Interne a obținut reducerea perioadei de şcolarizare şi mărirea numărului de locuri la şcolile de agenţi şi subofiţeri.

Sindicaliștii au tras numeroase semnale de alarmă și au cerut atât pregătirea mai multor tineri pentru o carieră în Poliție, reducerea perioadei de școlarizare a studenților la școlile polițienești și implicit concentrarea materiei astfel încât aceasta să poată fi predată într-un an de studii. În urma sesizărilor făcute de sindicaliști și a numerelor îngrijorătoare care arată deficitul de personal din cadrul structurilor MAI, Guvernul a luat măsuri. Așadar a fost adoptată o Hotărâre prin care cifra de şcolarizare va creşte de la 1.434 la 8.190 de locuri și perioada de şcolarizare va scădea de la 2 ani la unul singur. Prin această hotărâre, vor fi organizate trei sesiuni de admitere în fiecare an.

La școlile de specialitate, doritorii unei cariere în cadrul structurilor de ordine și sigranță publică, vor putea învăța pe lângă teorie, tehnici de legitimare, control, constatare și sancționare și pregătire tactică. În ce constă aceasta?

Ce spun poliţiştii despre acest proiect?

„Este o iniţiativă bună, inclusiv eu am doar un an de şcolarizare şi este suficient pentru tot ceea ce înseamnă pregătirea tehnico-tactică. Oricum, poliţiştii învaţă mai mult în stradă această meserie. Aş adăuga însă că nu este suficient. Trebuie să se facă ceva pentru ca oamenii să nu mai plece şi ca această meserie să devină din nou atractivă şi să-i determine pe poliţişti să rămână în sistem până la pensie”, a declarat, Daniel AVASILCĂI, preşedinte Sindicatul Europol Constanţa.

Hotărârea de Guvern adoptată face parte dintr-un pachet legislativ şi managerial care va fi aplicat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, având ca scop reducerea deficitului de personal, creşterea gradului de protecţie a angajaţilor şi îmbunătăţirea dotărilor pe care angajaţii MAI le au la dispoziţie.  Prin această modificare, promoţiile vor putea ajunge la un număr de 3.000 – 5.000 absolvenţi anual.

Redactor: Robert Tănasă