Crescătorii de animale se revoltă

Incidentul din acest weekend din  Portul Midia agită spiritele în rândul crescătorilor de animale!

Consternată de scufundarea parțială în Portul Midia a vasului încărcat cu 14.600 de ovine din cauza unor manevre navale greșite, Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Ovine, Caprine şi Porcine din România se revoltă și solicită demararea unei anchete urgente a instituțiilor responsabile de acest dezastru și pedepsirea celor vinovați. Mary Pană, președintele acestei asociații, susține că incidentul de duminică din Portul Midia este rezultatul unui document încheiat între ANSVSA și Ministerul Transporturilor.

“Există un ordin comun ANSVSA cu Ministerul Transporturilor care a rămas o amintire pe hârtie. Domnule Ministru al Transporturilor, vă rugăm să luaţi atitudine! Ne sună medici veterinari din Satu Mare, Arad, Cluj – au ajuns la cuţite cu transportatorii care duc animalele noastre în Turcia, în condiţii mizerabile. Veterinarii nu vor să aprobe aceste transporturi şi suportă injurii şi ameninţări! Vrem soluţii urgente, suntem ţară comunitară, ne facem de râs!”, a afirmat printr-un comunicat Mary Pană, președintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Ovine, Caprine şi Porcine din România.

Din acest motiv, reprezentantul crescătorilor de animale solicită modificarea legislației.

“Solicităm urgent revizuirea legislaţiei, inclusiv proceduri în caz de criză, pericol de afectare a animalelor şi orientarea în noua PAC 2021-2027 către comerţul internaţional al României cu produse cu valoare adăugată – carne în carcasă, nu animale vii! Dacă nu suntem capabili să protejăm animalele în cadrul transporturilor pe distanţe lungi, măcar să avem coloană vertebrală să le interzicem. Noi apărăm drepturile fermierilor dar ţinem in primul rând la dreptul la viaţă al animalelor”, se arată în comunicat.

Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, încărcată cu 14.600 de oi şi un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a scufundat parţial pe bordul drept, duminică dimineaţa, în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la cheu.

Redactor: Mihaela Țânțaru