Cresc amenzile în sistemul de sănătate

Se măresc amenzile în sistemul de sănătate din România! Proaspetele măsuri prevăd însă și introducerea în premieră a unor sancțiuni contravenționale pentru fapte săvârşite de persoane fizice în cabinete și laboratoare de analize medicale.

Spectrul noilor contravenții și amenzi a fost stabilit prin actul normativ adoptat de Executivul de la București în ședința din 27 august.

Până acum, se aplicau amenzi între 500 şi 1.500 de lei în cazul persoanelor fizice şi între 10.000 şi 15.000 de lei în cazul celor juridice pentru nerespectarea protocoalelor de transfer al pacientului sau pentru internarea bolnavilor care nu reprezentau urgenţe. Noul act normativ prevede sancțiuni duble pentru aceste fapte care pot ajunge până la 3.000 de lei pentru persoanele fizice și 30.000 de lei pentru cele juridice.

S-au dublat și amenzile în cazul nerespectării măsurilor de prevenire şi răspândire a bolilor transmisibile. Odată cu intrarea în vigoare a noii hotărâri de Guvern,  persoanele fizice riscă sancțiuni între 2.000 și 6.000 de lei în timp ce pentru unitățile sanitare cuantumul pedepselor pecuniare variază între 7.000 și 10.000 de lei.

“Sunt necesare aceste măsuri pentru responsabilizarea personalului medical atât din unităţile sanitare, cât şi din cabinetele individuale pentru respectarea normelor de sănătate. S-a dovedit faptul că este nevoie şi de măsuri coercitive pentru ca sistemul să funcţioneze.”, a transmis ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

În aceeași ședință de Guvern, Executivul de la București a adoptat creșterea plafonului la 1139 de lei pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţã al medicamentelor pentru pensionari.

Guvernul a hotărât majorarea plafonului la 1139 de lei privind compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor pentru pensionari pentru a exista continuitate în aplicarea acestei măsuri care îi ajută pe vârstnici să-și procure tratamentele prescrise de doctori.

Redactor: Mihaela Țânțaru