Creditele au devenit în ultima vreme un lux pentru românii

Numărul creditelor oferite de bănci a scăzut considerabil.  Dacă în anii trecuți dorința românilor de a face achiziții și împrumuturi era crescută, acum situația este alta. Salariile mici și facturile mari îi dezamăgesc pe cei care visează la o casă.

Odată cu scăderea salariilor, băncile au modificat și condițiile de creditare. Persoanele care doresc să acceseze programul Prima Casă au nevoie în primul rând de un avans de 5 % din prețul de achiziție al locuinței și totodată trebuie să dispună de o sumă egală cu contravaloarea primelor trei rate care constituie un depozit colateral pe durata împrumutului. Pentru cei care vor credite de nevoi personale, regulile sunt ceva mai simple. Acestea se pot acorda în funcție de nivelul veniturilor nete, de garanțiile constituite, de durata de creditare și de gradul de îndatoarere care poate ajunge și până la maximum 68 % în unele situații.

Deși constănțenii se gândesc de două ori înainte de a face un credit, topul național realizat de presa financiară îi plasează în fruntea datornicilor din România.

Reporter: Ana-Maria Stancu ; Imagine: Alex Ionescu