Credit aprobat în Consiliul Local Mangalia

Consiliul local Mangalia a aprobat cu o majoritate de 11 din 18 voturi, contractarea unui credit bancar in valoare de 60 de milioane de lei. Banii vor fi rambursati intr-o perioada de pana la 15 ani, cu trei ani de gratie. Doar dobanda pentru acest credit a fost estimata a fi de 9 milioane de lei anual. Un calcul succinct ne arata ca Mangalia va plati pentru 60 milioane de lei imprumutati, o dobanda de 135 de milioane.

Discuțiile au fost, cum era de așteptat, unele interminabile, cele două tabere – cea a primarului Cristian Radu, formată din aleşii PNL şi UNPR şi cea a consilierilor PSD, ALDE şi PMP – acuzându-se, reciproc, de ilegalităţi şi de lipsa de viziune asupra dezvoltării urbei. În timp ce Cristian Radu, aflat la cel de-al doilea mandat ca primar, afirmă că Mangalia are nevoie de un împrumut pe 15 ani pentru asfaltări şi reperaţii ale unor clădiri, consilierii de opoziţie afirmă că îndatorarea cetăţenilor şi a copiilor acestora sar putea evita prin accesarea de fonduri europene sau guvernamentale:

La polul opus, aleşii PSD şi ALDE spun că, odată împrumutaţi, banii vor fi folosiţi în alte scopuri decât cele declarate de primar, întrucât fondurile nu vor putea fi obţinute decât pentru investiţii noi şi nicidecum pentru reparaţii:

Expertul care va accesa, în numele Mangaliei, împrumutul, s-a arătat optimist în privinţa liniei de credit şi a posibilităţii ca localnicii săşi achite, pe viitor, debitele:

Majoritatea aleșilor locali și-a spus, însă, cuvântul: consilierii PNL și UNPR au votat pentru contractarea împrumutului ce va fi achitat în următorii 15 ani, în timp ce membrii PSD, ALDE și PMP s-au declarat împotrivă.

Aleșii locali au mai aprobat și numărul și cuantumul burselor acordate elevilor din Mangalia pentru semestrul al II-lea din anul școlar trecut. Totodată, Dragoș Ioniță (PNL) a depus jurământul în fața colegilor lui, acesta înlocuind-o în Consiliul Local Mangalia pe prof. Ghiulserin Sali.

Redactor: Mihaela Dubei