Credincioşii ortodocşi de pretutindeni îl sărbătoresc astăzi pe Sântul Mucenic Dimitrie (VIDEO)

Încă de la primele ore dimineții credincioșii s-au adunat în număr mare la biserică. S-au rugat, au aprins lumânări și au dat de pomană. Așa au sărbătorit creștinii sărbătoarea Sfântului Dimitrie.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea impăraților Dioclețian și Maximian Galeriu. După moartea sa, unul dintre credincioşi, pe numele său Leontie, a hotărât sa-i dedice sfantului, in semn de multumire, o biserica mare si frumoasa. Daramand vechiul lacas, el a gasit moastele lui Dimitrie intregi si nestricate, din care a izvorat mir si a umplut toata cetatea de buna mireasma. Leontie a ridicat in acel loc biserica, punand osemintele sfantului intr-o racla, pentru a fi cinstite de credinciosi, moastele Sfantului Dimitrie aflându-se în prezent in Tesalonic.

În credința populară românească,  se spune că Sfantul Dumitru desfrunzește codrul și usuca toate plantele, aşa cum  Sfântul Gheorghe este cel care încuie iarna și trezește la viață intreaga natură. Există credinta ca, in această zi, căldura intră în pământ și frigul începe să-și arate colții. O altă superstiție din bătrâni spune că in aceasta zi nu este bine să folosești pieptănul deoarece riști să atragi asupra ta relele, primejdiile și fulgerele.

Reporter: Camer Negip ; Imagine: Victor Nita