Credincioșii musulmani se află în postul Ramazanului (VIDEO)

Timp de o lună fiecare musulman are obligația să țină postul negru pentru a se purifica. După încheierea aceastei perioade, în prima zi de Șeker Bayram musulmanii își viziteaze rudele și se aşează la masă.

În această perioadă, plină de spiritualitate, credincioșii musulmani merg la moschee, țin post și încearcă să își ajute semenii.

Postul este dificil pe timp de vară din cauza temperaturilor  ridicate, mai ales că musulmanii nu au voie să bea apă. Din această cauză, tot mai puţine persoane reuşesc să ţină Ramazanul. În timp ce bolnavii și vârstnicii nu au obligația morală să țină post, restul credincioșilor nu au niciun motiv să nu o facă.

Mila, răbdarea şi iertarea sunt atributele care îi fac pe credincioşii musulmani să ţină un post aspru. Dar perioada de abstinenţă este în zadar, dacă nu sunt respectate toate  interdicțiile

După perioada postului, în prima zi de Bayram bărbații se duc dis de dimineața la geamie. Aici, prezența femeilor este interzisă.

Prima zi de Bayram este petrecută în familie. Traditia cere ca tinerii sa mearga la batrani, sa le sarute mainile si sa le ureze sanatate si belsug. Cu această ocazie se oferă şi daruri. Mesele din casele musulmanilor sunt pline în toate cele trei zile  de sărbătoare. Turcii și tătarii dobrogeni servesc întodeauna ciorbe și fripturi de miel, însă cele mai căutate rămân dulciurile. De aici si numele de  “Șeker Bayram”.

Reporter: Camer Negip ; Imagine: Bogdan Grigorescu