Credincioșii catolici de pretutindeni primesc în această noapte lumina sfântă a Învierii Mântuitorului

Credincioşii catolici sărbătoresc în această seară Învierea Domnului. Sărbătoarea sfântă este marcată de obiceiuri străvechi, cum ar fi stropitul, înnoirea hainelor și pregătirea bucatelor. Catolicii din Năvodari vor putea participa începând cu ora 22.00, la Slujba de Înviere de la Biserica romano-catolică Fericitul Ieremia Valahul.

Pregătirea pentru Paşte începe la credincioşii catolici cu Post, care este rânduit pentru curăţirea sufletului prin rugăciune, spovedanie şi împărtăşirea cu Sfintele Taine. În vreme ce ortodocşii ţin şapte săptămâni, catolicii ţin post patru-cinci săptămâni, iar acesta presupune numai evitarea preparatelor din carne.
Sâmbătă înainte de Înviere, se obişnuieşte sfinţirea unui coşuleţ cu ouă roşii, cozonac, carne de miel şi vin. Duminică dimineaţa, înainte de micul dejun, toţi membrii familiei se spală pe faţă cu apa în care a fost pus un ou roşu şi un ban, simboluri ale sănătăţii şi belşugului. Năvodărenii de rit catolic sunt așteptați în prima zi de Paște, la ora 11.00, la liturghia din ziua învierii.

Reporter: Nicoleta Bujor ; Imagine: Matei Ghioc